Hur går det till när träd fälls?

Hejsan! Jag har fått många frågor på det här med trädfällning, och jag tänkte mig att jag skulle försöka svara på dessa i det här inlägget!

När man ska fälla träd finns det flera saker man måste tänka på. Först och främst måste man se till att trädet är helt torrt, annars kan det vara svårt att fälla. Man måste även kontrollera att det inte finns några löv eller grenar som kan hindra fällningen. Andra saker man ska tänka på är hur stort trädet är, och vilken vinkel det är på. Det är också viktigt att tänka på hur mycket man vill fälla, eftersom det inte alltid går att fälla ett helt träd på en gång . Dessutom är det viktigt att ha rätt verktyg för jobbet, och att man lär sig hur man ska använda dem på rätt sätt.

När man väl har kontrollerat allt detta är det dags att börja fälla trädet! Först gör man ett snitt i stammen, ungefär en meter upp från marken. Detta kallas för grundsnittet. Sedan gör man ett snitt i stammen igen, ungefär halvvägs mellan grundsnittet och toppen av trädet. Detta kallas för avstötningssnittet. När avstötningssnittet är gjort ska man ta tag i toppen av trädet och börja vicka det fram och tillbaka, tills det börjar falla. Ibland kan det vara nödvändigt att använda rep eller andra verktyg för att få trädet att falla rakt, så det är viktigt att man har dessa till hands.

När trädet väl har börjat falla är det bara att låta det falla och se till att man står på en säker plats. Det kan vara bra att ha någon annan med sig som kan hjälpa till om det behövs, men i de flesta fall är det inte nödvändigt. Nu vet ni mer om hur trädfällning går till! 

Johan i Uppsala